Bjergagers filosofiske fundament er en blanding af teosofi, nye forståelser af kvantefysikken som en bevidsthedsteori og inspiration fra det, som i den kristne mystik hedder “gralsmysteriet,” bl.a. i form af historien om Parzival fra 1200 tallet. Det filosofiske fundament vil blive uddybet senere.

I tilgift til de grundlæggende åndelige perspektiver er Bjergager inspireret af den praksis, som de seneste 50 år er vokset ud af levefællesskaber og ecovillages rundt om i verden. Nedenstående principper er fra Findhorn og slår en grundtone an, som vi bruger som en referenceramme for vores kommunikation og processer.

Spirituelle principper

De følgende principper er kopieret fra Findhorns “Statements of common ground.” De anskueliggør, hvad vi mener med at have en spirituel holdning til at leve sammen.

 1. Spirituel praksis. Jeg forpligter mig selv til en form for spirituel praksis og at bringe mit liv og handlinger i samklang med det større liv, jeg er en del af.
 2. Tjeneste. Jeg forpligter mig til at tjene mine omgivelser og planeten i en fornuftig balance mellem mine personlige ønsker og helhedens behov.
 3. Personlig vækst. Jeg forpligter mig til at arbejde for udvidelsen af menneskets bevidsthed, inklusiv min egen, og tager ansvar for at ændre på holdninger eller adfærd, som ikke tjener dette mål.
 4. Integritet. Jeg forpligter mig til en høj standard for personlig integritet, der rummer en kongruens i tanke, tale og handling.
 5. Respekt for andre. Jeg forpligter mig til helhjertet at respektere andre mennesker, andres parforhold, andres ejendom og alle former for liv.
 6. Direkte kommunikation. Jeg forpligter mig til klar og ærlig kommunikation, herunder at tale til mennesker og ikke om dem. Jeg kommunikerer med oprigtig lytten, imødekommende svar, kærlig accept og ligefremhed.
 7. Refleksion. Jeg anerkender, at alt, hvad jeg ser omkring mig, til dels er en afspejling af, hvad jeg selv rummer, og forpligter mig til at se på mine egne problemstillinger, før jeg spejler dem til andre.
 8. Ansvarlighed. Jeg tager ansvar for mine handlinger og for mine fejltagelser, og giver feedback til andre på en kærlig og passende måde.
 9. Ikkevold. Jeg er indforstået med ikke at påføre mine holdninger eller ønsker (inklusive seksuelle) på andre og tilstræbe harmløshed i tanke, tale og handling.
 10. Perspektiv. Jeg tager ansvar for at gennemarbejde og tilsidesætte mine personlige problemer af hensyn til fællesskabet og indforstået med, at der kan være større og mere overordnede perspektiver end mit eget.
 11. Samarbejde. Jeg anerkender, at jeg er en del af et spirituelt fællesskab, og at det kun kan fungere gennem mit aktive samarbejde, gode kommunikation og ærlige engagement.
 12. Afklaring. Jeg forpligter mig til at gøre alt, hvad jeg kan, for at løse konflikter på en positiv måde og til at følge gruppens råd, hvis konflikten fortsætter.
 13. Aftaler. Jeg forpligter mig til at overholde aftaler, jeg har lavet, og ikke at bryde eller søge at omgå love, regler eller retningslinier.
 14. Commitment. Jeg forpligter mig til at efterleve ånden i disse fælles spilleregler i alle sammenhænge.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar